Olja och gas i hemmet

 

Olja är ett väldigt flexibelt ämne. Det kan eldas för att skapa värme, det kan omvandlas till bensin eller flygplansbränsle för att bidra till snabba och effektiva transporter, av olja gör man asfalt vilket också är viktigt för infrastrukturen då just asfalt är det vi bygger våra vägar av. Olja kan också omvandlas till plast vilket är grunden för hela vårt samhälle. Utan plast skulle vi ha svårare att förpacka och bära hem vår mat från affären, utan plast skulle våra barn inte ha något Lego att leka med och utan plast skulle det mesta i våra hem vara tungt och otympligt, gjort i plåt eller trä.

Olja värmer våra hem

Leftovers in a refrigerator with blank tape for copy.

Många villor och lägenheter har en oljepanna i källaren . Utan den skulle vi frysa då olja är ett effektivt sätt att värma upp hemmet. Olja är extremt energieffektivt och i en modern värmepanna kan du själv styra den takt med vilken oljan ska förbrännas för att behålla en konstant behaglig inomhustemperatur. En oljepanna är också det enklaste sättet för dig som husägare att värma upp hemmet då den kräver minimalt med pyssel och underhåll. De flesta oljepannor är sammankopplade med ett vattenburet system som utöver att värma huset även värmer upp det vatten som kommer ur din kran.

Gasspis – det moderna valet

Många av oss har tur nog att ha en gasspis. Moderna gasspisar är extremt effektiva och betydligt mycket bättre än traditionella elspisar. En gasspis värmer snabbare än en elektrisk, och det är också enklare att reglera värmen. En sak som heller inte ska förbises är att en gasspis kan användas vid elavbrott. Oftast är det dock enklast och mest praktiskt att kombinera gasspisen med en elektrisk ugn.

Betala värmeräkningen i tid

Uppvärmningen av våra hem är något väldigt grundläggande och räkningen för el/värme är bland de första vi bör se till att betala. Om så inte sker riskerar du att i första hand att det går till inkasso, och i förlängningen hos kronofogden. Så den som både vill ha ordning på sin ekonomi och slippa frysa gör bäst i att betala i tid.

Leave a Reply

mts_cool