Olja i kosmetika

Olja har länge använts till allehanda produkter, inte minst inom kosmetika. Inte bara som utvinning för bilar och industrin. Oljan har olika fördelar som att till exempel lösa upp smink eller göra hyn mera glansig och ge ett glow. Men vilken olja rör det sig om? I en concealer kan du till exempel hitta vårdande olja från naturliga råvaror som nyponfröolja eller kokosnötsolja.

Utöver sminkprodukter som concealer och foundation finns det även en rad andra skönhetsprodukter där oljan är en av basprodukterna. Bland annat talar vi om hårolja, nagelbandsolja eller body oil. Mandelolja anses vara ett universalmedel för gravida eftersom det motverkar uppkomsten till hudbristningar. Det innehåller nämligen mycket vitamin E som gör huden mer elastisk och skyddar.

Olja från maten in i vår makeup

Med tiden har det blivit alltmer populärt att använda oss av oljor som vi annars lagar mat med, även i sminket. En concealer du köper online kan alltså innehålla oljor från naturen som vi även kan ha i sallader eller baka med. Det ekologiska sminket skördar stora framgångar eftersom folk känner att de inte slänger på sig en massa syntetiska medel som de inte vet var de kommer ifrån.

Vanliga oljor vi även använder i matlagningen eller bakningen är:

• Nyponfröolja

• Sojabönolja

• Mandelolja

• Hampaolja

• Olivolja

Listan kan göras lång. Något som ofta benämns numera inom skönhetsindustrin är ordet ”raw”. Det innebär kallpressad olja som ingår som ingrediens i allehanda skönhetspreparat. Även eteriska oljor är vanliga då de ger en härlig doft till sminket eller hudvårdsprodukten.

Torra oljor eller kladdiga oljor

Inom skönhetsvård finns det en rad olika oljor som räknas som dry oil eller vanliga oljor. En dry oil eller torr olja kan du använda utan att du känner dig klibbig eller kladdig efteråt. Oljan tränger in i huden snabbt och lämnar inte efter sig en massa kladdiga fläckar. Till dessa räknas ofta kroppsolja, nagelolja eller hårolja.

När det gäller håroljor kan man inte riktigt kalla dem för renodlade oljor. Det är mer en blandning som liknar olja men är i själva verket en silikonmix. Dock finns det naturliga håroljor som är framtagna utan att de ska klibba eller kladda och göra håret oljigt.

Göra egen oljeblandning

Om du själv vill skapa din egen makeup så finns det en massa roliga recept på nätet. Gör till exempel din egen ansiktskräm, kroppsoljemix eller ett naturligt smink. Du kommer bli förvånad över hur enkelt det faktiskt är. Det kan vara svårt att tillverka sin egen concealer men försöka går ju.

Leave a Reply

mts_cool